10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO POZNAĆ CHMIEL


To nie jakaś pierwsza lepsza roślinka, tylko prawdziwy bezlitosny wojownik. Jeśli nieopatrznie włożyłeś kiedyś w swoim ogrodzie jej sadzonki, wiesz o czym mówię. Dzisiaj nienawiść toczy bój z miłością. Nazywam tak wyłącznie uczucia targające właścicielem. Chmiel jest bowiem groźnym agresorem, próbującym zagarnąć kolejne tereny pod i nad ziemią. Wydaje mi się, że już całe miasto pokrył swoim systemem korzeniowym, a wyrastając do sześciu metrów nieproszony zagląda do mieszkań na pierwszym piętrze. Walkę sromotnie przegrywam, ale kiedy przychodzi wrześniowy czas pojawiających się szyszek – łagodnieję. Dlaczego? 

Początek meteorologicznej jesieni jest okresem, kiedy chmiel wygląda niemal wytwornie. Spod liści wyłaniają się kiście lekko połyskujących, żółtawych w słońcu i pachnących owocostanów. W atmosferze odświętności następuje zawieszenie broni. Zresztą, za kilka tygodni pozostanie jedynie widok zbrązowiałych łodyg. Chmiel pójdzie spać, nabierając sił do kolejnego zwycięskiego wiosennego boju.

Szyszki chmielu - owocostany

Jeśli tylko ktoś nie stał się mimowolnym plantatorem, roślina ta kojarzy się wyłącznie pozytywnie. Sam do niedawna nie miałem pojęcia, że to cała apteka, a z lektury różnych materiałów wynika, nie do końca jeszcze rozpoznana. No to spójrzmy, co ten zielony napastnik ma do zaoferowania.

1. Najbardziej kojarzony jest z piwem i potocznie uważa się, że chmiel jest jego podstawowym składnikiem. Naprawdę to dodawana w postaci granulatu jedynie przyprawa, nadająca charakterystyczną goryczkę. Odpowiedzialne za ten walor są związki organiczne – alfa kwasy. Te same, które w medycynie wykorzystuje się do zwalczania zapalenia oskrzeli i górnych dróg oddechowych.

Co ciekawe, wyraz piwo oznaczał w języku starosłowiańskim po prostu napój, a najstarszy browar odkryto w Egipcie. Działał pięć tysięcy siedemset lat temu. Nic dziwnego, bo to właśnie jego produkt jest najstarszym znanym napojem alkoholowym. Dość lekceważąco traktowanym w cywilizacji rzymskiej i greckiej, która na piedestał słusznie wyniosła wino. I coś z hierarchii pozostało do dziś.

Szyszki chmielu - owocostany

2. Zapobiega rozwojowi raka, zwłaszcza skuteczny okazał się w leczeniu prostaty i białaczki. Trzeba przyznać Japończykom, że przebadali do tej pory chmiel najwszechstronniej. W trakcie zbierania materiału, co rusz napotykałem na artykuły pisane przez naukowców japońskich. Na ich podstawie przemysł farmaceutyczny opracowuje tam wciąż nowe leki, a spożywczy już dość powszechnie napoje i posiłki zawierające ekstrakty tej rośliny.

Szyszki chmielu - owocostany

3. Zbawienne właściwości lecznicze posiada zawarty w szyszkach związek o nazwie ksantohumol. Same tylko jego właściwości antyoksydacyjne ocenia się na czterokrotnie silniejsze niż witamina C. Dowiedziono, że opóźnia działanie choroby Alzheimera i Parkinsona, ponieważ chroni neurony przed niszczeniem.

Szyszki chmielu - owocostany

4. Nie tak dawno odkryto /znowu ci Japończycy/, że dokładnie ten sam składnik chroni przed wirusami odpowiedzialnymi za infekcje dróg oddechowych, w tym groźne przypadki zapalenia płuc.

Szyszki chmielowe - owocostany

5. Polifenole, związki zawarte w przylistkach, pomagają w walce z próchnicą i chorobami dziąseł. Dla plantatorów ta część chmielu jest kłopotliwym odpadem. Wkrótce zapowiadane są pierwsze pasty do zębów i gumy do żucia z nowo odkrytą substancją.

Szyszki chmielu - owocostany

6. Działa uspokajająco. Akurat ta właściwość znana jest od dawna. Medycyna ludowa stosuje napary z chmielu w stanach nerwowości, napięcia, niepokoju całe wieki. Wypijany wieczorem jest skutecznym środkiem ułatwiającym zasypianie. Z reguły to podstawowy składnik ziołowych tabletek i herbat nasennych.

Szyszki chmielu - owocostany

7. Łagodzi bóle reumatyczne. Wyciągi z szyszek wykorzystuje się wtedy w postaci okładów. Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się je w tej samej postaci również na stany zapalne skóry, trudno gojące się rany i wrzody.

Szyszki chmielu - owocostany

8. Wspomaga procesy trawienne. Goryczka, która nadaje piwu smak powoduje też wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie. Lekarze potwierdzają, że to dobry sposób na radzenie sobie z niedokwaśnością, zbyt dużą fermentacją jelitową i wzdęciami.

Szyszki chmielu - owocostany

9. W kosmetyce chmiel używany jest często, zwłaszcza w szamponach. Wspomaga leczenie łupieżu, hamuje wypadanie włosów, działa antyseptycznie, ale też tonizuje skórę. Jako składnik kremów wywiera dobroczynny wpływ na odnowę naskórka. Firmy kosmetyczne od dawna wykorzystują fitohormony zawarte w chmielu, które sprawiają, że skóra jest lepiej ukrwiona i wspomagają właściwości regeneracyjne.

Szyszki chmielu - owocostany

10. Wspominany już ksantohumol działa silnie bakteriobójczo. Dermatolodzy polecają, również ze względu na dużą zawartość rutyny, ekstrakty z chmielu w kuracjach wspomagających pozbycie się trądziku, ale też leczenie skłonnych do pękania naczyń krwionośnych.

Szyszki chmielu - owocostany

Jedna z najstarszych polskich pieśni, śpiewana jeszcze przed przyjęciem chrztu w 966 roku, brzmi:

„Oj, chmielu, chmielu, ty bujne ziele,
Nie będzie bez cię żadne wesele”,

a już od siebie uzupełnię:

„a takich lekarstw wkoło niewiele”.

Cóż, przyznaję, że po bliższym poznaniu lubię go teraz bardziej, ale od wiosny znowu dojdzie do nierównego zwarcia. I przegrywając ponownie coroczną batalię, w snach będę znów przeżywał sceny, jak niepostrzeżenie podpełza i wijąc się w prawo /w naturze tylko tak robi/  skutecznie zaciska na mojej szyi swój żelazny, chmielowy uścisk.

Zawsze żywe pozostaną jednak powody, dla których warto go poznać.

 



TO MOŻE CIĘ TAKŻE ZAINTERESOWAĆ