CHLEB Z CZARNUSZKĄ I SŁONECZNIKIEM


Weekendowe śniadanie albo kolacja wśród zapachu świeżo upieczonego chleba. Chrupiącego, z odskakującymi okruszkami w czasie krojenia. Z czarnuszką przypominającą pomniejszone ziarenka kaszy i ziarnami słonecznika przypominającymi… ziarna słonecznika. Przygotowane kanapki czekają. Opowiem więc tylko o co chodzi z egzotyczną nadal dla wielu czarnuszką i dlaczego tym razem słonecznik. A po podaniu przepisu,  z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku zasiądę do degustacji.

O czarnuszce nie miałem pojęcia do momentu, kiedy zobaczyłem w piekarni chleb z tym dodatkiem. Najpierw kupiłem, potem się dowiedziałem. W smaku przypomina słabo paloną kawę, ma za to dosyć silny korzenny zapach. Nie można z dodawaniem zbyt dużych ilości przesadzić. Przeżywa dziś słuszny renesans, a kiedyś była już w Polsce szeroko stosowana. Zwłaszcza w domach uboższych, ponieważ zastępowała drogie przyprawy, zwłaszcza pieprz. Wraca po latach i znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie.

ziarna czarnuszki, czarnego kminku

Wspomniano o niej już w Biblii, a w starożytnym Egipcie nazywano „złotem faraonów”. Do nas czarnuszka ponownie wraca, w krajach arabskich obecna jest od tysiącleci w każdym domu. Co w niej tak niezwykłego? Potwierdzone badaniami jest jej działanie wzmacniające odporność, zmniejsza ryzyko zakrzepów, obniża poziom cukru, stosuje się ją w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, działa też przeciwbakteryjnie. Mimo braku wyraźnych skutków ubocznych /w nasionach znajduje się melantyna dla człowieka szkodliwa dopiero w bardzo dużych ilościach/dietetycy zwracają uwagę, że nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży. W kuchni stosuje się czarnuszkę jako dodatek do pieczywa, aromatyzowania wina, w przetworach warzywnych, a olejek w cukiernictwie.

pestki słonecznika Helianthus L

Drugi z dzisiejszych składników – słonecznik, kojarzony jest przede wszystkim z olejem słonecznikowym używanym do celów spożywczych. Tymczasem Indianie, stosowali go do łagodzenia stanów zapalnych i w chorobach skóry. To dzięki nim ziarna przypłynęły statkiem Pizarra w XV wieku do Europy. Wiadomo, że zawierają witaminę E i wszystkie witaminy z grupy B, ale przede wszystkim są źródłem magnezu. Dla wszystkich żyjących  w pośpiechu, stresie i jeszcze smakoszy kawy słonecznik powinien być stałym elementem diety.

przekrojony bochenek chleba z czarnuszką

bochenek chleba z czarnuszką

przekrojony bochenek chleba z czarnuszką

Dzisiejszy chleb z automatu to unikalne połączenie lekko orientalnego smaku i dodatków, o których powiedzieć, że są zdrowe to mało.

SKŁADNIKI

1. Szklanka ciepłej wody

2. Olej 2 1/2 łyżki  /dodaję każdy, unikam z oliwek//

3. Cukier 2 płaskie łyżki

4. Sól 1 1/4 łyżeczki do herbaty

5. Mąka 2,5 kubka

6. Płatki owsiane 0,5 kubka

7. Czarnuszka 2 łyżki

8. Ziarna słonecznika 2 łyżki

9. Otręby 2 łyżki

10. Drożdże suszone 1 1/4 łyżeczki do herbaty

Składniki dodaję w zapisanej kolejności. Ziarna słonecznika wcześniej lekko prażę na patelni. Po kilku minutach obracania noża w misie sprawdzam, czy znajduje się tam kręcąca kulka ciasta.  W związku z tym, że składniki są dosyć ciężkie, tym razem dla programu podstawowego wybieram kolor skórki – ciemny. Bochenek po upieczeniu jest nieco mniejszy niż normalnie, ale to naturalny efekt.

bochenek chleba i zielony ogórek

bochenek chleba z czarnuszką

przekrojony bochenek chleba z czarnuszką

Chleb pachnie i smakuje znakomicie. Połączenie smaku prażonego słonecznika i lekko wytrawnej, bogatej  w olejki eteryczne  czarnuszki daje w efekcie doskonałe pieczywo do wędlin, łososia i serów. Ma bardziej zdecydowany smak niż podany wcześniej przepis na chleb z siemieniem lnianym.

przekrojony bochenek chleba z czarnuszką

przekrojony chleb z zielonym ogórkiem

Czas potrzebny na upieczenie to niewiele ponad trzy godziny. Po czym wyjmuję bochenek, który nie ma przede mną żadnych tajemnic. Sztuczne polepszacze i enzymy są mu nienawistnie obce. I za to go tak lubię.

Czarnuszka siewna – właściwości i zastosowanie

 

 



TO MOŻE CIĘ TAKŻE ZAINTERESOWAĆ

CO JADANO STO LAT TEMU. CZY SMAKOWAŁOBY DZIŚ?
28.11.2019
TRUSKAWKI NA CIEŚCIE PIASKOWYM. KIEDY, JAK NIE TERAZ
29.05.2018
CHLEB Z ZIOŁAMI GRECKIMI W UPALNYM LISTOPADZIE
25.11.2016
PODAGRYCZNIK. SMACZNY WRÓG
16.05.2016
CHLEB Z POKRZYWĄ. WŁAŚNIE TERAZ
11.05.2016
SAŁATKA Z ŁĄKI
25.04.2016
chleb z papryką w scenerii jesiennych liści
GRZEJĄCY CHLEB W CIEPŁYM KOLORZE JESIENI
11.10.2015
Kromki chleba z siemieniem lnianym
CHLEB Z PRAŻONYM SIEMIENIEM LNIANYM – UDA CI SIĘ!
30.07.2015
Chleb z automatu do chleba
CHLEB Z WŁASNEGO WYPIEKU? 10 POWODÓW, ŻE WARTO
19.07.2015