CHLEB Z PRAŻONYM SIEMIENIEM LNIANYM – UDA CI SIĘ!


Chleb w automacie można upiec łatwo. Chyba że zapędzimy się w śmiałych eksperymentach. Zdarzyło mi się już wyjąć małą cegłę albo zapowiadający się wielki bochen, który próbował podnieść pokrywę, a po kapitulacji zapadł się głęboko z rozpaczy. Bez obaw, dziś mam przepis sprawdzony, z gwarancją powodzenia. To pieczywo zachowuje świeżość przez kilka dni, a dzięki ziarnom siemienia nabiera lekko orzechowego smaku.

Ważnym składnikiem receptury jest siemię lniane, najlepiej złociste i najlepiej krajowe, które wcześniej należy koniecznie uprażyć.  Niezbyt grubą warstwę ziaren podgrzewam na patelni do momentu, gdy zaczynają „podskakiwać” i obijać się o pokrywę. Pozostawiam je do przestudzenia i mielę w młynku. Nie za drobno.

Chleb jpg.

SKŁADNIKI

1. Szklanka ciepłej wody

2. Olej 2 1/2 łyżki  /może być każdy, byle nie z oliwek/

3. Cukier 2 płaskie łyżki

4. Sól 1 1/4 łyżeczki do herbaty

5. Mąka 300 gramów

6. Zmielone siemię 3 łyżki

7. Drożdże suszone 1 1/4 łyżeczki do herbaty

Składniki dodaję do formy w kolejności zapisu. Wybieram program podstawowy, kolor skórki – średni i włączam. Warto po kilku minutach sprawdzić, czy uformowała się kształtna, gładka kulka i nie zalega mąka. Jeśli okazuje się, że ciasto jest zbyt suche, dolewam nieco wody, jeśli zbyt wilgotne, rozlewające się – dodaję trochę mąki.

Po trzech godzinach wyciągam kształtny bochenek.

Chleb jpg.

Chleb z szynką i sałatą

Chleb jpg.

Czego i Wam z piekarskiego serca życzę.



TO MOŻE CIĘ TAKŻE ZAINTERESOWAĆ

TRUSKAWKI NA CIEŚCIE PIASKOWYM. KIEDY, JAK NIE TERAZ
29.05.2018
CHLEB Z ZIOŁAMI GRECKIMI W UPALNYM LISTOPADZIE
25.11.2016
PODAGRYCZNIK. SMACZNY WRÓG
16.05.2016
CHLEB Z POKRZYWĄ. WŁAŚNIE TERAZ
11.05.2016
SAŁATKA Z ŁĄKI
25.04.2016
chleb z papryką w scenerii jesiennych liści
GRZEJĄCY CHLEB W CIEPŁYM KOLORZE JESIENI
11.10.2015
bochenek chleba i ogórek
CHLEB Z CZARNUSZKĄ I SŁONECZNIKIEM
19.09.2015
Chleb z automatu do chleba
CHLEB Z WŁASNEGO WYPIEKU? 10 POWODÓW, ŻE WARTO
19.07.2015