CHLEB Z ZIOŁAMI GRECKIMI W UPALNYM LISTOPADZIE


Dwadzieścia dziewięć stopni na termometrze wystawionym na działanie słońca wiosną i latem nikogo nie dziwi, ale w trzeciej dekadzie listopada musi robić wrażenie. Najstarsi sąsiedzi nie pamiętają takich temperatur. A u młodszych – co bardziej odważnych i nie oglądających się na porę roku – na te kilka dni do łask wróciły t-shirty. Miesiąc, przez wielu uważany za najbardziej ponury w roku, i tym razem pokazał, że jest przyjaźnie nastawiony. Krzywdzonego postanowiłem dowartościować i upiekłem idylliczny, pełen namiętności chleb z ziołami greckimi. Jeszcze tylko śródziemnomorskie mogłyby równie dobrze konkurować w przywołaniu w listopadzie gorących, wakacyjnych wspomnień.

Nie tylko w domu zapachniało Grecją. Zabrałem upieczony bochenek na sesję zdjęciową nad wodę. Nie minął kwadrans, a starsza pani przechodząc obok stołu z leżącym rekwizytem nie mogła się powstrzymać od pytania, czy to aby nie ten chleb tak pięknie pachnie. Kiedy ujawniłem sekret, nie mogła uwierzyć. Po chwili nowa miłośniczka ziołowego pieczywa odeszła z ukrojoną pajdą, a ja mogłem zabrać się do pracy.

chleb z ziołami greckimi jpg.

chleb z ziołami greckimi jpg.

Na drzewach ostatnie liście, ogólnie nastrój schyłkowości i jesiennego spleenu, ale dużo ciepłego światła sprawiało wrażenie, jakbym się znalazł w parku na początku kwietnia. Śmiechy dzieci, emeryci dziarsko maszerujący z kijkami, pełne wigoru, „rechoczące” kaczki. Marzenie, żeby tak pozostało do prawdziwej wiosny.

jesień jpg.

jesień jpg.

jesień jpg.

chleb z ziołami greckimi jpg.

Co tak moją rozmówczynię zaskoczyło? Łatwość, z jaką upiekłem w automacie chleb z ziołami greckimi. Nie będę ukrywał, że już prościej (i leniwiej) się nie da. Zamiast kupować osobno siedem różnych ziół, kupiłem jedno opakowanie mieszanki przypraw mojej ulubionej, austriackiej firmy Kotányi. Chwalę bezinteresownie, zwłaszcza że zioła jeszcze świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, sosów i, naturalnie, sera feta. Mam cichą nadzieję, że o dodatku ich do chleba pomyślałem jako pierwszy i ta wieść już obiega świat.

kotanyi jpg.

Czego szukać wśród składników? Oprócz cebuli jest rozmaryn, tymianek, bazylia, papryka, oregano, szałwia i mięta. Żeby chleb był bardziej „autorski” dodałem jeszcze mojej ulubionej czarnuszki.

chleb z ziołami greckimi jpg.

jesień jpg.

jesień jpg.

SKŁADNIKI

1. Szklanka ciepłej wody

2. Olej 2 1/2 łyżki

3. Cukier 2 płaskie łyżki

4. Sól 1 1/4 łyżeczki do herbaty

5. Mąka 2,5 kubka

6. Płatki owsiane 0,5 kubka

7. Otręby 1,5 łyżki

8. Czarnuszka 0,5 łyżki

9. Zioła Greckie Kotányi 2,5 łyżki

9. Drożdże suszone 1 1/4 łyżeczki do herbaty

Składniki dodaję w zapisanej kolejności. Dla programu podstawowego wybieram kolor skórki – średni.

chleb z ziołami greckimi jpg.

W drugiej godzinie pieczenia (niestety, trzeba czekać aż trzy i później jeszcze godzinę na wystygnięcie) w całym domu pojawił się ten jedyny, nie do podrobienia, zapach pieczonego chleba. Tym razem wzbogacony o aromat ośmiu ziół.

Zawsze mnie zaskakuje, że po przekrojeniu nie widać ich. Gdzieniegdzie tylko jakieś drobiny i pojedyncze ziarenka czarnuszki.

Mało to ważne. Chleb z ziołami greckimi jedzony w listopadowym słońcu przypomina wakacyjne wojaże, leniwą atmosferę, zapachy kuchni wprost z Peloponezu. Czego chcieć więcej!

chleb z ziołami greckimi jpg.

jesień jpg.

jesień jpg.

Czy jeszcze ktoś wierzy w nadejście zimy? Z takim bochenkiem?

Zobacz też:

Własny wypiek chleba. 10 powodów, że warto

Chleb z prażonym siemieniem lnianym.

Chleb z czarnuszką i słonecznikiem

Grzejący chleb w kolorze jesieni

Chleb z pokrzywą – właśnie teraz



TO MOŻE CIĘ TAKŻE ZAINTERESOWAĆ

CO JADANO STO LAT TEMU. CZY SMAKOWAŁOBY DZIŚ?
28.11.2019
TRUSKAWKI NA CIEŚCIE PIASKOWYM. KIEDY, JAK NIE TERAZ
29.05.2018
PODAGRYCZNIK. SMACZNY WRÓG
16.05.2016
CHLEB Z POKRZYWĄ. WŁAŚNIE TERAZ
11.05.2016
SAŁATKA Z ŁĄKI
25.04.2016
chleb z papryką w scenerii jesiennych liści
GRZEJĄCY CHLEB W CIEPŁYM KOLORZE JESIENI
11.10.2015
bochenek chleba i ogórek
CHLEB Z CZARNUSZKĄ I SŁONECZNIKIEM
19.09.2015
Kromki chleba z siemieniem lnianym
CHLEB Z PRAŻONYM SIEMIENIEM LNIANYM – UDA CI SIĘ!
30.07.2015
Chleb z automatu do chleba
CHLEB Z WŁASNEGO WYPIEKU? 10 POWODÓW, ŻE WARTO
19.07.2015