GRZEJĄCY CHLEB W CIEPŁYM KOLORZE JESIENI


Nadchodzą ciężkie czasy dla zmarzluchów. Radźmy sobie i pieczmy rozgrzewający chleb na jesień!  W dodatku, w pięknym kolorze jesiennych liści klonu (bez obaw, liści tam nie znajdziesz). Nie dość, że cieszy oko, to jest też bajecznie prosty w przygotowaniu. Zwłaszcza w automacie do pieczenia. I ze składników dostępnych w każdym domu. W czym tkwi sekret dzisiejszego bochenka? W słodkiej papryce.

To przyprawa trochę zapomniana. Jeśli używamy jej do potraw to najwyżej szczyptę, odrobinę, chyba że zabieramy się za gulasz. W moim przepisie jest jej dużo, więc chleb nabiera smaku ciekawej słodyczy.

bochenek chleba z papryką i materankiem

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

Pamiętajmy, że papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, ma dużo beta-karotenu, potasu, wapnia, magnezu i rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne. Poprawia działanie układu immunologicznego, czyli chleb paprykowy w czasie jesiennych słot i zimowych śnieżyc warto jeść częściej. O zapachu unoszącym się w domu, po wyjęciu bochenka z automatu, już nawet nie będę wspominał.

SKŁADNIKI

1. Szklanka ciepłej wody

2. Olej 2 1/2 łyżki

3. Cukier 2 płaskie łyżki

4. Sól 1 1/4 łyżeczki do herbaty

5. Mąka 2,5 kubka

6. Płatki owsiane 0,5 kubka

7. Papryka słodka 1,5 łyżki

8. Majeranek 1 łyżka

9. Otręby 3 łyżki

10. Drożdże suszone 1 1/4 łyżeczki do herbaty

Składniki dodaję w zapisanej kolejności. Przypominam, że po kilku minutach obracania noża w misie warto sprawdzić, czy znajduje się tam kształtna, plastyczna kulka ciasta. Płatki i otręby potrafią „wpić” sporo wody. Często w pierwszych minutach muszę jej nieco dolać. Trzeba to robić z dużym wyczuciem – płynna masa na dnie miski zwiastuje niechybnie nadejście zapadniętego gniota. Dla programu podstawowego wybieram kolor skórki – ciemny. Góra jest wtedy malowniczo spękana, a skórka mocno chrupiąca.

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

Przygotowanie mieszanki w automacie zajęło mi dziesięć minut. Pieczenie trwa trzy godziny. Studzenie około półtorej. Czyli bądź przygotowany na blisko pięciogodzinne tortury. Musisz wytrzymać! Inne posty z cyklu o chlebie:

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

Chleb ma miąższ wilgotny jeszcze po trzech dniach od upieczenia. Mimo dość dużej ilości papryki lekko tylko pachnie tą przyprawą, smak również nie jest jakoś specjalnie zdominowany. Majeranek dodaje za to subtelnej wyrazistości. Można użyć trochę pieprzu, który z papryką słodką dobrze się komponuje.

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

Zaskoczę, ale świetnie smakuje kromka z nutellą albo miodem. A jak ładnie wygląda na pomarańczowej kanapce ugotowane jajko z żółtkiem w towarzystwie majonezu. Niezdrowe? Trudno, lubię.

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

bochenek chleba z dodatkiem papryki i majeranku

Przygotowanie mieszanki w automacie zajęło mi dziesięć minut. Pieczenie trwa trzy godziny. Studzenie około półtorej. Czyli bądź przygotowany na blisko pięciogodzinne tortury. Musisz wytrzymać!

Inne posty z cyklu o chlebie:

http://secundum.pl/wlasny-wypiek-chleba-10-powodow-ze-warto/

http://secundum.pl/chleb-z-prazonym-siemieniem-lnianym-uda-ci-sie/

http://secundum.pl/chleb-z-czarnuszka-i-slonecznikiem/



TO MOŻE CIĘ TAKŻE ZAINTERESOWAĆ

TRUSKAWKI NA CIEŚCIE PIASKOWYM. KIEDY, JAK NIE TERAZ
29.05.2018
LISTOPAD NA „ŻABICH DOŁACH”. JAK Z OBRAZKA
09.11.2017
CHLEB Z ZIOŁAMI GRECKIMI W UPALNYM LISTOPADZIE
25.11.2016
PAJĘCZYNA – ARCYDZIEŁO SAMOTNEGO GENIUSZA
09.11.2016
PODAGRYCZNIK. SMACZNY WRÓG
16.05.2016
CHLEB Z POKRZYWĄ. WŁAŚNIE TERAZ
11.05.2016
SAŁATKA Z ŁĄKI
25.04.2016
OSTATNIE LIŚCIE NA WODNYM NIEBIE
22.11.2015
W ŻÓŁTYCH PŁOMIENIACH LIŚCI ALBO DLACZEGO JESIEŃ
25.10.2015