KAPUSTA KISZONA Z PRZYPRAWĄ LITERACKĄ


To będzie wielka opowieść o ciężkiej, odpowiedzialnej, męskiej pracy. Czyli o kiszeniu kapusty. Nie w jakiś szklanych słoiczkach, te zostawiamy paniom. Dla nas, panowie, i naczynie powinno być stosowne do naszych ambicji. Tylko z dużą, kamionkową beczką mamy szansę się wykazać. Udowodnić raz na zawsze, że jesteśmy silni, pomysłowi, kreatywni, wrażliwi itd. I wkrótce powiedzieć: ta kapusta kiszona jest naszym powodem do chwały i dumy.

W rocznym cyklu zmieniających  się pór, czas kiszenia kapusty zwiastuje rychłe nadejście jesiennych szarug i majaczącej gdzieś jeszcze na horyzoncie, ale nieuchronnie zbliżającej się, złowrogiej zimy.

kamionkowa beczka do kiszenia kapusty

biała kapusta szatkowana

Kupiłem słuszne dwadzieścia kilogramów. Co dalej? A od czego literatura, konkretnie “Chłopi” Reymonta:

“Antek zaś szatkował nad wielkim cebrem przy kominie; rozdziany był, że ostał ino w koszuli i w portkach pasiastych z wełniakowego sukna, rozczerwienił się, łeb mu się rozwichrzył i pot gęsto pokrył mu czoło; tęgo robił, ale śmiał się cięgiem i przekpiwał, a taki był urodny, że Jagna jak w obraz poglądała, a i nie ona jedna tylko… a on przystawał, żeby odetchnąć, i wesołym wzrokiem tak patrzał na nią, aż spuszczała oczy i czerwieniła się.”

Ach, ci młodzi… Antek z Jagną gdzieś pognali, a ja mam kapustę już poszatkowaną.

kamionkowy garnek i biała poszatkowana kapusta

kamionkowy garnek i biała kapusta szatkowana

Pora najwyższa na ubijanie. Będzie higienicznie i ekologicznie. Boso depczą już tylko w skansenach, mam taką nadzieję. Próbowałem różnymi metodami. Połączenie dwóch daje najlepsze rezultaty: męska pięść plus poręczny, nieduży, ale dość ciężki kamień, który później służy do obciążenia okrągłej pokrywy na ubitej kapuście. Nadmiar soku zbieram, pozostawiam tylko tyle, by kapusta była nim całkowicie pokryta. Inaczej spleśnieje. W następnych tygodniach, kiedy naturalnego soku będzie już zbyt mało, należy przygotować solankę /na litr wody pół łyżki soli/ i schłodzonym roztworem zalewać powierzchnię. Po trzech dniach zdejmuję płócienną ściereczkę, pokrywę ułożoną na niej i kamień – przebijam zawartość beczki szpikulcem. To ważna czynność. Bez uwolnienia gazów, gromadzących się w pierwszej fazie fermentacji, kapusta byłaby później gorzka. Należy to powtórzyć w odstępach jednodniowych kilka razy.

biała kapusta szatkowana

No i czekanie. Mam jednak dobrą wiadomość: wiadomo, że jak są ogórki małosolne, tak musi być i małosolna kapusta. Po tygodniu można przystąpić do pierwszej degustacji. Jakże cenna jest wtedy świadomość, że nikt nie dolał octu i innych “dobrodziejstw”.

 

kamionkowa beczka i biała kapusta do kiszenia

kamionkowa beczka i biała kapusta do kiszenia

Stosuję tylko trzy przyprawy: sól, kminek, liście laurowe. Lubię, kiedy kapusta kiszona ma smak kapusty, a nie, jak gdzieś wyczytałem, imbiru albo ananasa. Poza tym, prawdziwe pole do popisu otwiera się po ukiszeniu, kiedy przygotowuję surówki. Wtedy można eksperymentować do woli, na przykład z niewielką ilością dodanego wina lub ziół.

kamionkowa beczka i biała kapusta do kiszenia

kamionkowa beczka i biała kapusta do kiszenia

SKŁADNIKI /NA 10 KILOGRAMÓW KAPUSTY – 5 WARSTW/

1. Sól 10 płaskich łyżek

2. Liście laurowe 15 sztuk

3. Kminek 4 łyżki

SKŁADNIKI /NA 10 KILOGRAMÓW KAPUSTY/  1. Sól 10 łyżek  2. Liście laurowe 15 sztuk  3. Kminek 5 łyżek  11 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ KISZONĄ KAPUSTĘ  1. Zawiera bakterie wzmacniające układ odpornościowy  2. Jest bogatym źródłem błonnika  3. Sporo w niej witaminy C /20 mg w 100 gramach/  4. Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną układu trawiennego  5. Związki siarkowe poprawiają stan skóry, paznokci i włosów  6. Zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego, żołądka i dwunastnicy  7. Obniża poziom cholesterolu  8. Niezastąpiona w diecie odchudzającej /100 gramów to tylko 16 kcal/  9. Chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy  10. Pobudza przemianę materii  11. Przyspiesza przyswajanie żelaza w organizmie  Do Polski kapusta kiszona dotarła z Niemiec w XI wieku. Na szczęście nie przyjęła się jej ówczesna nazwa - kompost.  Panowie, do dzieła! Ubicie dwudziestu kilogramów zajęło mi ok. 40 minut. Niczym współczesny Wincenty Pstrowski rzucam więc hasło: kto wyrobi więcej kapuścianej normy ode mnie?

11 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ KISZONĄ KAPUSTĘ

1. Zawiera bakterie wzmacniające układ odpornościowy

2. Jest bogatym źródłem błonnika

3. Sporo w niej witaminy C /20 mg w 100 gramach/

4. Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną układu trawiennego

5. Związki siarkowe poprawiają stan skóry, paznokci i włosów

6. Zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego, żołądka i dwunastnicy

7. Obniża poziom cholesterolu

8. Niezastąpiona w diecie odchudzającej /100 gramów to tylko 16 kcal/

9. Chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy

10. Pobudza przemianę materii

11. Przyspiesza przyswajanie żelaza w organizmie

biała szatkowana kapusta i kamionkowa beczka

Do Polski kapusta kiszona dotarła z Niemiec w XI wieku. Na szczęście nie przyjęła się jej ówczesna nazwa – kompost.

biała kapusta w kamionkowej beczce

Panowie, do dzieła! Ubicie dwudziestu kilogramów zajęło mi czterdzieści minut. Niczym współczesny Wincenty Pstrowski rzucam więc, jako przodownik pracy, robotnicze hasło: kto wyrobi więcej kapuścianej normy ode mnie?

 

 


  • W dzieciństwie u mnie w domu też kisiło się kapustę w ogromnej beczce ale teraz gdy pole nie pokrywają zielone głowy nikt już tego nie robi..

    • A może dałoby się wrócić na chwilę do tamtych czasów. Nie trzeba startować od razu z pułapu dwudziestu kilogramów, pięć też na pewno przyniesie i wspomnienia, i wkrótce pyszne, zdrowe sałatki. Od lat nie złapałem przeziębienia, na pewno niemała w tym zasługa kiszonej kapusty.