Lasagne to popularne danie kuchni w?oskiej, kt�re cieszy si? ogromn? popularno?ci? na ca?ym ?wiecie. Jest to potrawa, w kt�rej g?ste sosy i soczyste mi?so mielone s? po??czone z delikatnym makaronem. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis na lasagne z mi?sem mielonym, kt�ry pozwoli Ci przygotowa? w?oski specja? w domowym zaciszu.
Agenda:
- Sos beszamelowy
- Sos z mi?sa mielonego
- Domowy sos pomidorowy
- Jak dodawa? ser mozzarella i szpinak do lasagne?
- Jak u?o?y? w naczyniu i ile piec lasagne bolognese?
Jak przygotowa? sos beszamelowy do lasagne? – prosty przepis
Sos beszamelowy to nieod??czny element lasagne. Aby go przygotowa?, potrzebujesz mas?a, m?ki i mleka.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy mas?o.
- Nast?pnie dodajemy m?k? i energicznie mieszamy.
- Powsta?? mas? zalewamy stopniowo mlekiem, ca?y czas mieszaj?c, tak aby nie doprowadzi? do powstania grudek.
- Mieszamy, a? sos zg?stnieje.
- Doprawiamy go sol?, pieprzem i ga?k? muszkato?ow?, aby nada? mu aromatyczny smak.
Opr�cz tego mo?na r�wnie? doda? papryk? w proszku, suszone zio?a, czosnek granulowany czy p?atki dro?d?owe, kt�re dodadz? dodatkowej g??bi smakowej.
Lasagne bolognese – sos z mi?sa mielonego�
Do przygotowania lasagne z mi?sem mielonym potrzebne b?d? mi?so mielone z sosem pomidorowym, sos beszamelowy, p?aty makaronu oraz r�?ne przyprawy.
- Na patelni rozgrzewamy olej lub oliw?.
- Dodajemy drobno pokrojon? w kostk? cebulk? i przeci?ni?ty przez prask? czosnek.�
- Gdy sk?adniki zmi?kn?, na patelnie dodajemy mi?so mielone i sma?ymy je na z?oty kolor. Nast?pnie dodajemy gotowy sos z passaty i koncentratu pomidorowego lub samodzielnie przygotowany. Ca?o?? dusimy na ma?ym ogniu przez oko?o 15-20 minut, a? mi?so b?dzie mi?kkie i straci r�?owy kolor.
Farsz mi?sny to wa?na cz??? lasagne. Mo?na go przygotowa? z mielonego mi?sa wieprzowego lub mieszanki wieprzowej i wo?owej, w zale?no?ci od preferencji smakowych. Mi?so nale?y dok?adnie zmieli?, aby uzyska? jednolit? konsystencj?. Mo?na doda? do niego cebul?, seler naciowy, start? marchewk?, czosnek i przyprawy.
Jak zrobi? sos pomidorowy do lasagne z mi?sem mielonym?
Sos pomidorowy to kolejny istotny sk?adnik lasagne. Mo?na go przygotowa? samodzielnie, korzystaj?c z przepisu na sos pomidorowy lub u?y? gotowego sosu passata, kt�ry jest ?atwo dost?pny w sklepach spo?ywczych.
Je?eli decydujemy si? na samodzielne przygotowanie sosu, dok?adnie obieramy i kroimy pomidory, a nast?pnie wrzucamy je na rozgrzan? patelni? z oliw?. Ca?o?? dusimy na wolnym ogniu przez oko?o 30-40 minut, a? pomidory si? rozpadn?. Nast?pnie dodajemy s�l, pieprz i inne ulubione przyprawy, aby sos nabra? wyrazistego smaku.
Prosty przepis na lasagne – Jak dodawa? ser mozzarella?
Ser mozzarella to idealne dodatki do lasagne, kt�ry nadaje danie kremowej konsystencji i wyrazistego smaku. Mo?na go doda? na ka?d? warstw? lasagne, aby roztopi? si? i stworzy? smakowit? polew?. Mozzarella mo?na r�wnie? pokruszy? i posypa? ni? wierzch lasagne bolognese, aby uzyska? chrupi?c? skorupk?.
Jak doda? szpinak do lasagne?
Szpinak to sk?adnik, kt�ry ?wietnie komponuje si? z mi?sem mielonym w lasagne. Mo?na go doda? do sosu pomidorowego z mi?snem. Wystarczy go wcze?niej ugotowa? i dobrze odcedzi?, a nast?pnie doda? do reszty sk?adnik�w. Szpinak nada daniu ?wie?o?ci i lekko?ci.
Jak u?o?y? p?aty makaronu w naczyniu ?aroodpornym?
Do uk?adania lasagne warto u?y? p?at�w makaronu, kt�re wcze?niej ugotujemy zgodnie z instrukcj? na opakowaniu. Naczynie ?aroodporne smarujemy mas?em lub oliw?, aby zapobiec przyleganiu. Na dno naczynia uk?adamy pierwsz? warstw? makaronu, a nast?pnie na ni? nak?adamy cz??? sosu mi?snego i beszamelowego. Ca?y proces powtarzamy do wyczerpania sk?adnik�w, ko?cz?c ostatni? warstw? beszamelu i na wierzch doda? ser.
Jak d?ugo piec lasagne w piekarniku?
Lasagne bolognese z mi?sem mielonym nale?y piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez oko?o 30-50 minut, a? wierzch b?dzie pi?knie zrumieniony, a ca?o?? dobrze zapieczona. Warto na koniec sprawdzi?, czy lasagne jest gotowa, wk?uwaj?c w ni? n�?. Je?li n�? wchodzi i wychodzi bez wi?kszego oporu, oznacza to, ?e danie jest gotowe do podania. Wyci?gnij zarumienion? lasagne i odczekaj 5 min, aby warstwy si? zwi?za?y. Wtedy z ?atwo?ci? pokroisz danie i mo?esz si? delektowa? si? obiadem jak ze s?onecznej Italii, smacznego.